Leke, ciltte görülen her türlü iz, nokta, renk eşitsizliğine verilen isimdir. Yüzde çıkan lekeler, yüz güzelliğini gölgeye düşürebilir, kişilerin özgüvenlerinin kırılmasına yol açabilir. Lekelerin çoğunlukla sağlık riski yoktur. Sadece bazı lekeler, cilt kanserine işaret edebilir. Lekelerin ortaya çıkması ergenlik döneminden başlayarak yetişkin yaşlara kadar devam eder. Sivilce izlerinden tutun da güneş ve yaşlılık lekesine kadar cildimiz her daim leke oluşturmaya müsaittir. Bizim cildimize iyi bakmamız, yüzümüzü güneşten korumamız ve düzenli cilt bakımı yaptırmamız leke oluşumunu önleyecektir. Eğer yüzünüzde lekeler varsa hiç üzülmeyin! Leke tipinize uygun cilt bakım yöntemleri ile lekelerinizden kurtulmanız artık mümkün.

Lekeleri türleri nelerdir?

“Leke”, cilt üzerinde herhangi bir ize işaret eden geniş bir terimdir. Çok sayıda leke vardır.

Akne izi

Akne yaygın bir durumdur. Sivilce, siyah nokta, beyaz nokta olarak görülen cilt sorunları akne izine yol açar.

Sivilce, sebum (yağ), bakteri veya kirin gözenekleri tıkaması sonucunda ortaya çıkar. Akne bazen cilt üzerinde koyu lekeler ve ya izler bırakabilir. Bunlar aynı zamanda leke türleri arasında en yaygın olanıdır. Sivilce oluşumunda hormonal değişikliklerin rol oynadığı bir gerçektir. Stres de sivilcenin en önemli nedenlerinin başında gelir. Stres sebum üretimini arttırarak sivilcenin yayılmasına sebep olur.

Papül izi

Papüller, değişik tiplerde küçük cilt lezyonlarıdır.  Papüllerin çapı yaklaşık 1 santimetredir. Pembeden kahverengiye kadar değişen renklerde olabilirler. Sivilcelere bazen papül denir. Papüller tek tek veya gruplar halinde oluşabilir. Su çiçeği izleri, egzama ve dermatit papüllere örnektir. Aynı zamanda sedef hastalığı da papüllere sebep olur.

Nodüller

Nodüller bir doku topluluğudur. Papüllerden daha büyük, genellikle 1-2 cm çapında olurlar. Nodüller cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Nodüllerin rengi ten renginden kırmızıya kadar değişebilir. Siğiller nodüllere örnek gösterilebilir.

Yaşlılık lekeleri

Yaşlılık lekeleri küçük ve koyu renkli lekelerdir. Vücudun güneşe maruz kalan herhangi bir bölgesinde oluşabilir. 50 yaşın üzerindeki insanlarda yaygın olarak görülse de, gençler arasında da nadir olarak görülebilir.

Püstüller

Püstüller sıvı veya irin dolu kabarcıklardır. Kan damarlarının genişlemesiyle ortaya çıkan bu kabarcıklar ciltte iz bırakabilir. Beyaz noktalar, püstül örneklerinden biridir.

Batık

Cımbız veya jilet gibi epilasyon yöntemleri yüzde batık oluşumuna sebep olabilir. Kıl köklerine inmeyen bu yöntemler, tüylerin deri altından uzamasına yol açar. Deri altına sıkışan tüyler batığa dönüşür. Batıklar genellikle kırmızı renkli yumru şeklindedir. Kıvırcık saçlı insanlarda, düz saçlılara göre daha çok batık oluşur. Deri altında uzayan tüyler zaman içinde sıvı dolu kistlere dönüşür. İleri aşamalarda batık problemi ağrı yaratabilir, mutlaka uzman bir hekime gösterilmelidir.

Doğum lekeleri

Doğum lekeleri genellikle doğumda ve ya doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Doğum lekelerinin görünümleri, şekli, renkleri ve boyutları kişiden kişiye değişebilir. Doğum lekeleri kalıcıdır, tedavi edilmezse ömür boyu yüzünüzde kalabilir.

Melazma

Melazma hamilelik sırasında yaygın olarak görülür. Kahverengimsi lekeler ile tanımlanan bir cilt hastalığıdır. Güneşe maruz kalma ve hormonal değişiklikler ile ortaya çıkar.

Cilt kanseri

Cilt kanserleri lekeleri görünüm ve renk olarak değişebilir. Bazı cilt kanseri lekeleri, düzensiz sınırları olan koyu renkli benler gibi görünür. Diğerleri sarı kabuklara veya büyük kırmızı benlere benzer. Cilt kanseri lekelerini mutlaka uzman hekiminize göstermelisiniz.

Kistler

Birkaç farklı kist tipi vardır.

Epidermoid kistler

Ganglion kistleri

Yağ kistleri

Kistler, sıvı bir  madde içeren iyi huylu (kanserli olmayan) keselerdir. Cilt üzerinde veya cilt altında değişen boyutlarda şişlikler gibi görünebilirler. Genellikle yuvarlaktırlar.

Yaralar

Derinin yara izi, dermis tabakası zarar gördüğünde meydana gelir. Dermis, küçük kan damarlarının (kılcal damarlar), ter bezlerinin, saç köklerinin ve sinir uçlarının bulunduğu derinin alt tabakasıdır. Derinin açılmasına neden olan herhangi bir şey, yara veya patlamış sivilce gibi yara izine yol açabilir.

Uçuk

Herpes simpleks virüs tip 1 (HSV-1)  yaralara neden olur. Ağız üzerinde veya yakınında bulunan sıvı dolu kabarcıklara uçuk denir. Kaşıntı yapabilir veya karıncalanma hissine neden olabilirler. Kabarcıklar açılıp patladığında, iyileşene kadar kırmızı veya sarı bir kabuk oluşur.

Hiperpigmentasyon

Melaninin aşırı üretimi, dengesiz cilt tonuna veya koyu lekelere neden olabilir. Hiperpigmentasyonun nedenleri:

Güneşte çok kalma

Akne izi

Hamilelikteki hormonal değişiklikler

Lekeler neden oluşur?

Virüsler

Uçuk, su çiçeği gibi cilt problemleleri virüs kaynaklıdır. Virüslerin yüzünüzde leke bırakmaması için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Enfeksiyonlar

Bazı cilt enfeksiyonu türleri, lekelerin cilt üzerinde yayılmasına neden olabilir. Örneğin, mantar, akne gibi enfeksiyonlar yayılarak yüzde kalıcı lekeler yaratabilir. Bu süreçte mantar ve akne enfeksiyonlarının yayılmaması için elinizi yüzünüze götürmemeli ve mutlaka ilaç tedavisine başlamalısınız.

Güneşe aşırı maruz kalma

Güneşin zararlı UV, A ve B ışınlarına aşırı maruz kalma cilt kanseri, hiperpigmentasyon ve diğer cilt hasarlarına neden olabilir. Güneş ışınlarının getirdiği cilt hastalıkları yüzde kahverengi tonlarında lekeler bırakır. Güneş lekelerinden kurtulmak için leke tedavisine başlamalı, düzenli cilt bakımı yaptırmalısınız.

Tıkanmış gözenekler

Yağ bezlerinin aşırı yağ üretmesi lekelere neden olabilir. Ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler, aşırı yağ üretimini tetikler. Fazla yağ, ölü hücreler, kir ve bakteri ile karışarak yüzde sivilce ve siyah nokta oluşumuna sebep olur. Yağlı ciltlerin düzenli olarak temizlenmemesi ciltte lekeler bırakır.

Gözenekler makyaj, güneş kremi ve ya nemlendiriciler gibi ürünlerden dolayı da tıkanabilir. Gözenekleri tıkamayan güzellik ürünleri kullanmak leke oluşumunu engelleyecektir.

Beslenme düzeni

Yediklerinizin cildiniz üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Gıda alerjisi cildin tahriş olmasına ve ileri aşamalarda leke oluşumuna neden olur. Yağsız süt, yüzde sivilce oluşumuna yol açabilir, şekerli gıdalar ve yoğun karbonhidrat tüketimi de yüzde lekelenme meydana getirebilir.

Renklerine göre lekeleri analiz etmek

Lekelerinizin renkleri, leke türünüzü anlamanıza yardımcı olur. Lekelerinizin sebebini öğrendikten sonra tedaviye başlamak sizi için daha etkili olacaktır.

Kırmızı lekeler: Kırmızı lekeler sivilce, püstül, alerjik reaksiyonlar, batık ve uçuk gibi problemlerde ortaya çıkar.

Kahverengi lekeler: Bazı doğum lekeleri ve hiperpigmentasyon lekeleri kahverengi olabilir. Melazma, ciltte kahverengi veya grimsi kahverengi lekelere yol açar.

Siyah lekeler: Malign melanom koyu renkli bir leke olarak ortaya çıkar. Siyah izler genellikle büyük ve kabarık cilt lekelerinde görülür.

Beyaz lekeler: Bazı nokta ve mantar enfeksiyonunda beyaz lekeler görülür.

Leke tedavisi

Baby Face Beauty

Thulium lazer teknolojisi ile birleşen cilt bakım yöntemi, cildin en alt katmanına kadar inerek lekelerle savaşır. Yüzünüzdeki leke görünümünü azaltmak için en uygun yöntem Baby Face Beauty uygulamasıdır. Kök hücrelerin beslenmesini sağlayan bu cilt bakımı, deri yüzeyindeki lekeleri tedavi ederek cildin tek renk ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Baby Face Beauty lazer sistemini kullanarak cildin kendini yenilemesine yardımcı olur.

Baby Face Beauty Nedir?

Baby Face cilt bakımı 1927 nm dalga boylu thulium lazer sistemi ile yapılan cilt bakım ve yenileme sistemidir. Bu cilt bakımında, thulium lazer ışınları ile yüze mikro kanallar açılmakta ve cilt problemine göre, seçilen A, C vitaminleri, Traneksamik asit; Resveratrol, nano-partikül Lasemd ampulleri içeren kök hücreler cilde uygulanır. Hem thulium lazer etkisi hem de kullanılan serumlar cildin yenilenmesine, leke görünümünün azalmasına ve cildin gençleşmesine yardımcı olur.

Baby Face nasıl yapılır?

Baby Face Beauty cilt bakımı iki adımdan oluşur. Öncelikle cildin ihtiyacına göre thulium lazer ile cilt yüzeyinde mikro kanallar açılır. Dakikada ortalama 6.000 tane küçük çapta mikrokanal açılarak, ikinci aşamada uygulanacak olan ampüllerin cildin en alt katmanına kadar ulaşması sağlanır. Baby Face Beauty cilt bakımında, cilt sorununa uygun ampül seçildiği için kişiye özel sonuçlar elde edilebilir. Ampüller cilde uygulandıktan sonra 10 dakika cilt maskesi yapılarak cilt lekelerinin azalması amaçlanır.